Genel Bakış
Küçük Prens (Fransızca Le Petit Prince) Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry'nin en ünlü romanı. 1943'te yayımlanmıştır. Roman New York'ta bir otel odasında yazılmıştır. Kitapta Exupéry'nin çizimleri de bulunur.
Basit bir kitap gibi görünmesine karşın hayatla ilgili derin düşünceler taşır. Bir çocuğun gözinden büyüklerin dünyasını anlatan kitapta insanların büyüdükleri zaman unuttuğu hayal dünyasını ve çocukların gözünden dünyanın nasıl olduğunu vurgular.Onların yanlışlarını görüşlerini o uzun zaman önce unuttuğumuz duyguyla, o küçük gözlerin dünyasından açıklar. Yazar bunu bize Küçük Prens’inağzından, onun yorumuyla anlatır.
Resim yazısı ekle |
Antoine de Saint-Exupéry'nin Eserleri:
L'aviateur- Pilot (1926), Courrier sud- Güney Postasy (1929), Vol de nuit- Gece Uçuşu (1931), Terre des hommes- Rüzgar, Kum ve Yıldızlar (1939), Pilote de guerre- Arras'a Uçuş (1942), Lettre à un otage- Bir Rehineye Mektup (1943), Le Petit Prince- Küçük Prens (1943), Citadelle- Kumların Bilgeliği(1948)
L'aviateur- Pilot (1926), Courrier sud- Güney Postasy (1929), Vol de nuit- Gece Uçuşu (1931), Terre des hommes- Rüzgar, Kum ve Yıldızlar (1939), Pilote de guerre- Arras'a Uçuş (1942), Lettre à un otage- Bir Rehineye Mektup (1943), Le Petit Prince- Küçük Prens (1943), Citadelle- Kumların Bilgeliği(1948)
Galeri
(Bütün resimler çizimdir ve Gökçe Gürçavdı, Ege Can Yazıcı, İlke Bayazıtlı ve Ekin Balcı'nın katkılarıyla hazırlanmıştır yorumlar onlara aittir.Hepsine teşekkür ederim.)
(Bütün resimler çizimdir ve Gökçe Gürçavdı, Ege Can Yazıcı, İlke Bayazıtlı ve Ekin Balcı'nın katkılarıyla hazırlanmıştır yorumlar onlara aittir.Hepsine teşekkür ederim.)
‘Küçük Prens daha sonra, her günelimizi yüzümüzü yıkadığımız gibi küçük gezegene çeki düzen vermek için, baobab fidanlarını söküp atmayı iş edindiğini, bu işin oldukça sıkıcı olmasına karşın kolay bir uğraş olduğunu anlattı. Sonra benden, bizim oradaki çocuklara göstermem için bu olayı resimlememi istedi’
Ben de bunu resmettim; çünkü bizim oradaki çocukların baobab ağaçlarını sökmeye olmasa da işlerini yarına bırakmamak konusunda özellikle hassaslık göstermeleri gerekiyor tıpkı Küçük Prens gibi. Yoksa bu çok kötü sonuçlar doğurabilir.
Esra Yaman
1 |
2 |
1 ve 2 Numaralı Resimler Hakkında
Yazar 1 numaralı resmini çizdikten sonra sanat şaheserini büyüklere gösterip onlara, resimden kokup korkmadıklarını sorar. Fakat ''Şapkadan kim korkar?'' cevabını alır.Ama bu bir şapka resmi değildir.Yazar aslında fil yutmuş bir boğa yılanını resmetmiştir.
1 numaralı resmin anlaşılmaması üzerine yazar büyüklere her şeyi açıklamak gerektiğinden
yakınarak 2 numaralı resmini çizer. ama büyükler bu resmi gereksiz bulur ve ona yılan çizmeyi
bırakıp kendisini daha faydalı alanlarda geliştirmesini söylerler. Eğer insanlara 1 numaralı
resmi gösterip ne olduğunu sorarsanız büyük çoğunluğu kitaptaki büyükler gibi şapka cevabını
verir. Kitabı okumamış olsaydım ben de bunun bir şapka resmi olduğunu söylerdim çünkü
gerçekten şapkayı andırıyor. Ama yazar bunu tamamen farklı bir şeyi fil yutmuş bir yılanı
düşünerek çizmişti. Herkesin hayal gücü farklıdır. Psikologlar bazen hastalarına sorunlarının
ne olduğunu anlayabilmek için karmaşık şekiller gösterirler her hasta bunu farklı bir şeye
benzetir bu test psikoloğun sorunu anlamasına yardımcı olur.
Bence 1 numaralı resim de mürekkep testleri gibi kimisi dağ diyor kimisi şapka belki de bazısı yazar gibi düşünüyor sonuçta herkes kendine göre yorumluyor bu garip kahverengi resmi. 2 numaralı resim ise çok açık çünkü diğer resmi açıklamak için yapılmış. Kısacası yazar 2 numaralı resim 1 numaralı resmin büyüklerin dünyasına uyarlanmış, açık hale getirilmiş şekli.Buradaki büyük kavramı yaşı büyük insanları değil hayal gücünü kullanmayan insanları niteliyor. Eğer böyle biriyseniz durun ve düşünün orada bir yerlerde bir ses mutlaka bu hayatın yeterince eğlenceli olmadığını söylüyordur yeter ki dikkatle dinleyin.
-Sayın kralım müsaade buyurursanız güneşin batışını görmek isterim... Hatırım için güneşe emredin de batsın.
Kral:
-Ben bir generale kelebek olup bir çiçekten diğerine uçmasına veya bir deniz kuşu olmasını emretsem ve general bu emrimi yerine getiremese suç kimde olur, onda mı, bende mi?
Küçük Prens hiç çekinmeden:
-Sizde, dedi
-Tamam, o halde herkesten yapabileceği, yerine getirebileceği şeyi istemeli. Otorite her şeyden önce usa dayanır.
Kral otoritesinin tüm evren üzerinde olduğunu söylüyor ama onun yaptığı şey sadece zaten herkesin kendi istekleriyle yaptığı şeyleri onlardan istemek. Bu otoritenin aka dayanmasından çok kendini kandırmak; çünkü bir generale deniz kuşu olmasını emredemezsin ama ordusunu nereye yönlendireceğine sen karar verip ona emredersin. Ordusunu zaten kendi yönetiyorsa ve o ileri götürüyorsa ordusunu sen ona öne sür desen de bir şey değişmez; çünkü insanlar istediklerinin yerine getirilmesi için emir verirler. Aslında hep rastlarız hayatta kral gibi insanlara mutlu hissetmek için kendilerini kandırırlar. Ah şu yetişkinler ne garipler.
Esra Yaman
Beşinci Gezegene Seyahat
Bu gezegen şu ana kadar gördüğüm en küçük gezegendi. Üzerinde yalnızca bir sokak feneriyle bir fenerciye yer vardı. Bu adamın diğer gezegenlerdekilere benzemediğine karar verdim. Hiç olamazsa bir şeyler başarıyordu. Feneri yakmakla, bir yıldız daha veya bir çiçek daha doğuyordu. Söndürmekle ise çiçeği veya yıldızı uyutmuş oluyordu.
Fenerci’nin gezegeninde her dakikada bir yeni bir gün başlıyordu. Her gece olduğunda feneri yakmak her sabah olduğundada feneri söndürmek zorundaydı. Bu nedenle durmadan çalışıyor hiç uyuyamıyordu. Önceden gezegende günler daha uzunmuş. Fenerci sabahları dinlenip geceleri uyurmuş. Ama gezegen zamanla daha hızlı dönmeye başlamış. Sonunda gezegen dakikada kendi etrafında bir tur atıyor, gezegenin her turunda gezende bir gün yaşanıyor. Fenerciye niçin uyuyamadığı halde hala çalıştığını sordum. Bana emrin böyle olduğunu söyledi. Zavallı fenerci durmadan çalışmak zorunda. Ona verilen emre ve emri veren kişiye bağlı bir şekilde çalışıyor. Ama sanırım ona bu emri veren kişi, fenerciyi fenercinin kendisini sevdiği kadar sevmiyor. Evet emiri ilk verdiği zamanlar fenerci rahatça yaşayabiliyormuş ama şimdi gezegen daha hızlı dönüyor. Bu nedenle fenerci emre uymak için uyumadan çalışmak zorunda. Bence emri veren kişi fenerciyi sömürüyor. Fenerci bunu anlamasın diye emri değil sadece koşulları değiştirmiş. Yetişkinleri anlamıyorum. Neden her zaman daha fazlası için başkalarını sömürüyor.
Eğer bu gezegende iki kişilik yer olsaydı fenerciyle dost olurdum ve güneşin batışını yirmidört saatte 1440 kere seyrederdim.
Ege Can Yazıcı
"Dördüncü gezegen bir iş adamınındı. Bu adam işine öylesine dalmıştı ki, Küçük Prens geldiğinde kafasını bile kaldırmadı."
Resimdeki
iş adamı, hiç durmadan sahip olduğu yıldızları sayar. Küçük Prens
onlara sahip olup ne yaptığını sorunca zengin olduğunu, zengin
olmasının da daha çok yıldıza sahip olmasını sağladığını söyler İş
Adamı. Aslında yazar, burada insanların gerçek hayattaki sahip olma
tutkularını eleştirir.
İş
Adamı, bir keresinde şöyle der: "... Sahipsiz bir elmas bulursan,
senindir. Sahipsiz bir ada bulursan, yine senindir. Bir fikri ilk kez
sen ortaya atarsan, hemen patentini alırsın; senindir. İşte, bu
yıldızların sahibi de benim, çünkü, benden önce kimse onlara sahip
olmayı aklına bile getirmedi." İnsanların da gerçekte yaptığı bu değil
midir zaten? Bir şeyler düşünüp, ilk bizim aklımıza geldiği
için patentini alıyoruz ve bizim oluyor. Birisi fikrimizi kullanmak
istediğinde de para karşılığı kullanma izni veriyoruz. İş Adamı,
yıldızlarının sayısını not ediyor ve bu notların yazdığı kağıtları
çekmeceye kilitliyor, böylece bankaya yatırmış oluyor varlığını.
Küçük Prens ise her gün suladığı bir çiçeğe ve her hafta temizlediği üç
volkana sahip ancak İş Adamı'ndan bir farkı var; onun eşyalarına yararı
dokunuyorken, İş Adamı'nın tek yaptığı yıldızlara sahip olmak ve sahip
oluşundan dolayı mutlu olması ve yıldızlarına
hiçbir yararı yok. Tıpkı bizlerin de yaptığı gibi, sadece sahip olmaktan
zevk alıyor.
İlke Bayazıtlı
Dikenler ne işe yarar?Elbette işe yarar dikenler. Küçücük narin çiçeklerin amansız savaşçısıdır onlar. Çiçeğini bırakıp gelmişti Küçük Prens. Bundan dolayı biraz pişmalık duyuyordu ama geldiği gezegende gökyüzünde ki o ışıkta çiçeğinin lduğunu biliyordu.
Gökçe Gürçavdı
Bir ağaç gibi usulca yere yığıldı.
Böyle bir vücudu evine kada taşıması olanaksızdı. Yılanla da bu yüzde anlaşmıştı küçük prens. Bu gece vücüdunun özü evine gidecekti. Vücudu bir kabuktu sadece. Ölü gibi gözükecekti ama yalandı.Evine gidiyordu Küçük Prens. Tam bir yıl sonra.
Gökçe Gürçavdı
Gökyüzüne bir bakın. Sonra da kendinize sorun:
''koyun çiçeği yedi mi, yemedi mi?'' Göreceksiniz, her şey nasıl da değişecek...
Ve hiçbir yetişkin insan, bunun ne kadar önemli olduğunu asla anlayamıyacak!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder